Ημερολόγιο
Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε e-mail με τις νέες καταχωρήσεις, πατήστε εδώ
Μάιος 2021
Στο μεταξύ, μας σκοτώνουν με μικρές δόσεις, πολύ ταχτικά, πολύ σιωπηλά, πολύ σοφά. Κάθε μέρα γυρίζουμε στο σπίτι μας για να θάψουμε ένα νεκρό: μια σκέψη, ένα αίσθημα. Σε λίγο δε θα 'χουμε τίποτε άλλο να κάνουμε παρά να κοιτάζουμε πώς να βρούμε το ταϊνι μας, σαν τα σκυλιά και σαν τις γάτες, με μόνη τη διαφορά, το χειρότερο, πως θα κουβαλούμε μαζί μας τα υπολείμματα των ανθρώπων που ήμασταν.

Γ. Σεφέρης, Μέρες, σ. 208-209
Απρίλιος 2021
Αυτοδίδακτος.-Σκέψου τα βιβλία που διάβασες· τούς ανθρώπους πού σ' επηρέασαν. Τις αλλοιώσεις του εαυτού σου μέσα στη ζωή. Σκέψου τις επιθυμίες σου· το βαθύτερο σκοπό σου.
Τί είναι εκείνο που άλλαξε από σένα; Τί άλλο από την επιφάνεια; Μήπως δεν είσαι ο ίδιος; Ίδιος όπως όταν ήσουν παιδί;
Αυτό που ήθελες ν΄ αλλάξει, δεν μπορεί ν' αλλάξει. Αυτό που γύρευες μήπως ήταν η φυγή από τον εαυτό σου, η αναίρεση του εαυτού σου;
Μάθε το, μόνο την επιφάνεια μπορείς ν' αλλάξεις. Τα άλλα, τα βαθύτερα, μόνο να τα ξεχάσεις μπορείς - για λίγο καιρό. Θα είσαι αυτό που είσαι.

Γ. Σεφέρης, Μέρες Γ, σ. 28-29
Μάρτιος 2021
Σ' ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει πιο βαθύ και πιο δυνατό απ' αυτό το έργο. Ως τώρα αποτελεί τον τελευταίο και πιο μεγάλο λόγο της ανθρώπινης σκέψης, την πιο πικρή ειρωνεία που μπόρεσε ποτέ να εκφράσει ο άνθρωπος, κι αν ήταν να τελειώσει ο κόσμος και ρωτούσαν κάπου εκεί τους ανθρώπους: "Τι καταλάβατε από τη ζωή σας στη γη και τι συμπέρασμα βγάλατε;", ο άνθρωπος σιωπηλά θα μπορούσε να δώσει τον Δον Κιχώτη: "Ιδού το συμπέρασμα για τη ζωή, μπορείτε άραγε να με καταδικάσετε γι αυτό;" Δεν ισχυρίζομαι ότι ο άνθρωπος θα έχει δίκιο λέγοντας κάτι τέτοιο, όμως...

Φ. Ντοστογιέφσκι, Εγώ ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, μτφ. Π. Σταθογιάννης.
Φεβρουάριος 2021
Η ευτυχία δεν βρίσκεται στην ευτυχία αλλά στο πάθος για ευτυχία.

Φ. Ντοστογιέφσκι, Εγώ ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, μτφ. Π Σταθογιάννης
Ιανουάριος 2021
Κάθε συγγραφέας θα επιθυμούσε να είναι πλούσιος μάλλον παρά φτωχός, αλλά κανένας αυθεντικός συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται για τη δημοσιότητα αυτή καθαυτήν. Εκείνο που πραγματικά χρειάζεται είναι η επιδοκιμασία του έργου του από τους άλλους προκειμένου να πιστέψει ότι το όραμά του για τη ζωή είναι αληθινό και όχι μια αυταπάτη. Με τη διαφορά ότι αυτού του είδους την εσωτερική βεβαιότητα μπορεί να την αντλήσει μόνο από τη γνώμη εκείνων τους οποίους σέβεται. Ο συγγραφέας θα είχε την ανάγκη της καθολικής αναγνώρισης μόνο αν η φαντασία και η ευφυϊα ήταν ίσα κατανεμημένες στους ανθρώπους.

W. H. Auden, Ο ποιητής και η πολιτεία, μτφ. Ε. Πιπίνη.
2020
2019
2018
2017
2016

2014

2013

2012

2011